Halsbrand & Sure opstød

Hvad er halsbrand, sure opstød og mavesyre-reflux?

Mavesyre-reflux, er surt maveindhold eller mavesyre der glider op i spiserøret. Spiserørets slimhinde kan, i modsætning til slimhinden i mavesækken, ikke tåle syren.

De fleste mennesker mærker på et eller andet tidspunkt mavesyre-reflux i form af sure opstød, halsbrand eller sviende smerter i den øvre del af maven.

Hvorfor løber der mavesyre op i spiserøret ?

Nederst i spiserøret sidder der en lukkemuskel i forbindelse med mavesækken. Hvis lukkemusklerne er slappe, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret. Denne tendens øges, hvis mavesækken indeholder megen mavesaft eller mad, eller hvis der samtidig er noget, der klemmer på mavesækken (for eksempel ved overvægt eller graviditet).

Hvad kan du selv gøre?

  • Undgå fede måltider, hvor maden ligger længe i mavesækken, før den passerer videre til tarmen.
  • Undgå måltider 3 timer før sengetid, da dette øger mavesyreproduktionen.
  • Er du overvægtig, skal du forsøge at tabe dig. Ved overvægt presses fedtet i bughulen /mavesækken sammen. Maveindholdet vil derfor have tendens til at blive presset op i spiserøret. 
  • Spis små måltider. Jo mere mavesækken er udspilet af mad jo højere er trykket på maven.
  • Undgå fødevarer og drikke, som du oplever forværrer symptomerne. Det kan f.eks. være alkohol, fed mad, chokolade, peppermynte eller kaffe da det hæmmer lukkemusklens funktion.
  • Stop rygning.
  • Hæv hovedenden af din seng hvis du har natlige symptomer.
  • Undgå tætsiddende tøj.
  • Under graviditet presser den forstørrede livmoder mavesækken sammen. Herved er der forhøjet tryk inde i mavesækken. Maveindholdet vil derfor have tendens til at blive presset op i spiserøret. Endvidere fører den ændrede hormonbalance til en generel afslapning af spiserørets lukkemuskel, som også gør at mavesyren nemmere glider op i spiserøret.

Lider du af for meget mavesyre, så er det ikke sikkert, at det er fordi du har for meget mavesyre. Måske der er for lidt? Symptomerne er næsten det samme. Mavesyre/ sure opstød er en indikator for, at dine tarme ikke fungerer optimalt. Har du for lidt mavesyre, kan du ikke nedbryde maden ordentligt, og du risikerer forkert eller ingen optagelse af vigtige næringsstoffer.

Til behandling af halsbrænd og sure opstød benytter jeg Akupunktur og kost-vejledning